Het theorie examen auto

Je dient eerst te slagen voor het theorie-examen auto voordat je een tussentijdse toets of rijexamen mag afleggen. Het theorie-examen auto duurt ongeveer 45 minuten, inclusief de uitleg vooraf. Je dient een half uur voor aanvang van het theorie-examen auto in het CBR examencentrum aanwezig te zijn. Na het theorie examen dien je een geldig legitimatiebewijs mee te nemen\


Het autotheorie-examen heeft drie examenonderdelen, namelijk; gevaarherkenning, kennis en inzicht

  • Gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen waarvan je er ten minste 13 goed moet beantwoorden.
  • Kennis bestaat uit 12 vragen waarvan je er ten minste 10 goed moet beantwoorden.
  • Inzicht bestaat uit 28 vragen waarvan je er ten minste 25 goed moet beantwoorden.

De uitslag

Na afloop van het examen krijg je meteen de uitslag op je scherm te zien. Je kunt ook de fout beantwoorde vragen bekijken. Klik hiervoor op het vraagnummer. Je kunt bladeren met de knoppen ‘Volgende’ of ‘Terug’ onderaan in het scherm. Je hebt hier korte tijd voor. Bovenaan in beeld zie je de tijd die je hiervoor hebt. Je krijgt de uitslag ook binnen 24 uur per e-mail toegestuurd. Dit kan wel alleen als jij je emailadres hebt ingevuld bij de reservering. Je uitslag  is 1,5 jaar geldig. 

Kosten Theorie examen

  • In het Nederlands € 41,-
  • In het Engels euro €46.50,-

De kosten voor het theorie examen zijn voor eigen rekening !!!

Theorie-examen met extra tijd (alle rijbewijscategorieën)

Een kandidaat die denkt dat hij meer leestijd nodig heeft, bijvoorbeeld als hij licht dyslectisch is, kan ook een theorie-examen extra tijd doen. Hij krijgt tijdens dit examen per vraag meer antwoordtijd, waardoor de totale extra tijd op ongeveer 15 minuten uitkomt.

Kosten € 53,35

individueel begeleide theorie-examen (alle rijbewijscategorieën)

Het individueel begeleide theorie-examen doet een kandidaat alleen in een ruimte onder begeleiding van een theoriemedewerker. Dit examen is bedoeld voor:

  • kandidaten die moeite hebben met examen doen in een groep, of
  • kandidaten die examen willen doen in een andere taal dan Nederlands of Engels

De inhoud van het individueel begeleide theorie-examen is gelijk aan het gewone examen. De vragen en antwoorden kunnen voorgelezen worden door de theoriemedewerker. Als het om een tolkexamen gaat, kan de tolk de vraag en het antwoord vertalen. De tijd wordt in de gaten gehouden door de theoriemedewerker. Dit geldt alleen bij de verkeersvragen. Wil je een individueel begeleid examen doen dan heb je meerdere mogelijkheden:

  • Via je opleider
  • Als je eerst een theorie-examen met extra tijd of al eerder een individueel begeleid xamen hebt gedaan, kun je zelf aanvragen via CBR
  • Zelf daarvoor heb je een verklaring van een specialist nodig

Kosten € 99,-