Praktijk

De tussentijdse toets bij het CBR (TTT)

De tussentijdse toets lijkt op een echt rijexamen maar je kunt er niet voor slagen of zakken. De tussentijdse toets doe je op 2/3 a 3/4 van je rijopleiding.

De tussentijdse toets biedt een uitstekende mogelijkheid om te zien hoe je er in de ogen van een examinator voor staat. Je hoort achteraf welke punten al op niveau zijn, en waar je in de volgende rijlessen nog verder aan moet werken. Een groot voordeel van de tussentijdse toets is dat je al een keer meemaakt hoe het er bij je echte rijexamen aan toe zal gaan. Bij veel kandidaten neemt dit een groot deel van de zenuwen weg, waardoor er op het rijexamen beter gepresteerd wordt.
Voer je bij je tussentijdse toets je bijzondere manoeuvres goed uit, dan krijg je hiervoor vrijstelling bij je rijexamen! Let op: deze vrijstelling geldt alleen voor je eerste rijexamen en niet voor een eventueel herexamen.

Het praktijkexamen rijbewijs B

Hoe verloopt het examen

 • Je maakt eerst kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt. Hij vraagt je naar het formulier ’Zelfreflectie’. Dit formulier bespreken jullie met elkaar na afloop van het examen.
 • Je examinator controleert je identiteitsbewijs. Ook checkt hij of je bent geslaagd voor je theorie-examen.
 • Vervolgens doe je op het parkeerterrein een ogentest. Daarbij moet je het kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter.
 • Daarna stelt je examinator enkele vragen, ter voorbereiding van de rit. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.
 • Hierna begint de rit. Een deel hiervan (ongeveer 10 - 15 minuten) rij je zelfstandig naar een bepaalde bestemming.
 • De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.
  De examinator let onder andere op: 

- je beheersing van de auto
- kijkgedrag
- of je goed voorrang verleent
- inhalen
- in- en uitvoegen
- rijden op kruispunten en rotondes

 • bijzondere verrichtingen 
  Je krijgt tijdens het rijexamen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.
 • Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.


Zowel voor de tussentijdse toets als voor het (her)praktijkexamen dient de kandidaat een zelfreflectie formulier in te vullen . Dit formulier wordt na afloop en van de toets en het examen samen met de examinator besproken en dient de kandidaat een inzicht te geven in zijn manier van rijden en kundigheid. Dit zelfreflectie formulier heeft geen invloed op de beslissingen van de examinator. Dit formulier wordt samen met de rijinstructeur ingevuld.
Voor het praktijkexamen dient er tevens een Eigen Verklaring voor akkoord getekend te worden bij de examinator van het CBR.

Zowel de tussentijdse toetsen als de praktijkexamens worden afgereden vanaf het examencentrum CBR te Maastricht (locatie Stadion Geuselt).